Maaldi with Wheat (ಗೋಧಿ ಜೊತೆ Maaldi)
This recipe is a traditional dish of Karnataka. Mostly any dishes with Chapatti or wheat related dishes are usual in Kannadiga's custom. But in this dish, instead of making chapatti as whole rotties, they are made into powder and then used to prepare this Wheat Maaldi. Try this interesting sweet dish of the Karnataka Culture.
Ingredients Required for this Wheat Maaldi Recipe (ಪದಾರ್ಥಗಳು)
Wheat Flour (ಗೋಧಿ ಹಿಟ್ಟು) - 1/2 kilo (1/2 ಕೆಜಿ)
Gram Flour (ಗ್ರಾಮ ಹಿಟ್ಟು) - 3 Tsp (3 ಚಹಾ ಚಮಚ)
Powdered Jaggery (ಪುಡಿ ಜ್ಯಾಗರಿಯ) - 1/2 kilo (1/2 ಕೆಜಿ)
Cardamom powder (ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ) - 1/4 Tsp (1/4 ಚಹಾ ಚಮಚ)
Nutmeg powder (ಜಾಪತ್ರೆ ಪುಡಿ) - 1 Tsp (1 ಚಹಾ ಚಮಚ)
Grated Dry Coconut (ಜಾಲರಿಯುಳ್ಳ ಡ್ರೈ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ) - 1/4 Cup (1/4 ಕಪ್)
Huri Kadalae – 1 Tsp (1 ಚಹಾ ಚಮಚ)
Salt (ಉಪ್ಪು)- as needed (ಬೇಕಾದಾಗೆಲ್ಲ)Method to prepare this Wheat Maaldi Recipe (ವಿಧಾನ)
1. Mix wheat flour, gram flour and required amount of salt along with water by kneading it to prepare the dough for making Wheat Maaldi and keep it separately. (ಮರ್ದಿಸು ಗೋಧಿ ಹಿಟ್ಟು, ಒಂದು ಡಫ್ ಮತ್ತು ಬದಿಗಿಟ್ಟು ಗೆ ಉಪ್ಪು ಮತ್ತು ನೀರು ಗ್ರಾಂಗೆ ಹಿಟ್ಟು)
2. First make thick balls with the kneaded Wheat Maaldi dough. (ದಪ್ಪ ವಲಯಗಳಲ್ಲಿ ಆಗಿ ಡಫ್ ರೋಲ್)
Next heat a frying pan. (ಒಂದು ಬಾಣಲೆ ಹೀಟ್)
3. Now roast the chapattis that has to be used to bake Wheat Maaldi without using oil and keep the cooked chapattis separately to one side and allow it to cool. (ತೈಲ ಇಲ್ಲದೆ ಕುಕ್ ಚಪಾತಿ, ಅವರು ಸುಡಲಾಗುತ್ತದೆ ಮತ್ತು ಬದಿಗಿಟ್ಟು ಮಾಡಲಾಗುತ್ತದೆ ತನಕ)
4. When these chapattis cools down well, crush them into powder to prepare Wheat Maaldi and shift them to another basin to which you can mix the other ingredients and sauté. (ತಂಪಾದ ಅವುಗಳನ್ನು ಕುಸಿಯಲು ಮತ್ತು ಒಂದು ಬೌಲ್ ವರ್ಗಾಯಿಸುವಾಗ)
5. Then add the rest of the ingredients specified for preparing the Maaldi with Wheat Recipe (jaggery, nutmeg powder, cardamom powder, Huri kadalae and coconut) and mix well. (ಜ್ಯಾಗರಿಯ, ಜಾಯಿಕಾಯಿ ಮರ ಪುಡಿ, ಏಲಕ್ಕಿ ಪುಡಿ, ಕೊಬ್ಬರಿ, ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಶ್ರಣ ಮತ್ತು ಸೇವೆ ಸೇರಿಸಿ.)
6. This Maaldi with Wheat can be served as it is or with these ingredients specified in the Wheat Maaldi Recipe, you can also add some extra delicious ingredients like milk and ghee and serve it. (ಇದು ಹಾಲು ಮತ್ತು ತುಪ್ಪ ಬೆರೆಸಿ ಬಡಿಸಬಹುದಾಗಿದೆ)